Nobelpris i litteratur offentliggjort

Nobelpriset i litteratur år 2020 går till den amerikanska poeten Louise Glück med motiveringen: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

Publicerad
Louise Glück får Nobelpriset i litteratur 2020, tidigare i år fick hon Tranströmerpriset.
Bild: Gasper Tringale

Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, berättade för de få journalister som fanns på plats i det coronasäkrade Börshuset i Gamla Stan att han talat med en överraskad, men glad Nobelpristagare, trots att det var tidigt på morgonen för henne hemma i Cambridge, Massachusetts.

Louise Glücks poetiska stil präglas av enkelhet och koncentration. Här kan du läsa mer av F&F om litteraturpriset till Louise Glück. Hennes språk är kristallklart och precist – och beskriver allmänmänskliga förhållanden som barndomens betydelse i våra liv och hur vi präglas av vår relation till våra föräldrar – inte sällan med hjälp av anspelningar på klassiska myter. Hon undervisar också i skrivande och litteratur vid universiteten i Yale och Stanford.

Tre diktsamlingar av Glück finns på svenska 

Glück debuterade 1968. Hon har totalt utgivit tolv diktsamlingar och två essäsamlingar hittills. På svenska finns tre diktsamlingar utgivna på Rámus förlag: Averno, Ararat och Vild iris (den förstnämnda i översättning av Stewe Claeson, de båda andra i översättning av Jonas Brun).

Louise Glück var ett oväntat val – men inte helt och hållet. Hon tillhörde de favorittippade inför tillkännagivandet och just nu är hon månadens diktare i Sveriges Radio P1:s Dagens dikt. Tidigare i år tilldelades hon en annan svensk prestigefylld utmärkelse: Tranströmerpriset. Hemma i USA har hon tidigare emottagit prestigefyllda litterära priser som exempelvis The National Book Award och Pulitzerpriset.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor