Ryska forskare förbereder sig på repressalier

Ryska forskare var snabba att protestera mot kriget i Ukraina. Men nu har deras protest avpublicerats på grund av den nya ryska censurlagen.

Publicerad
Den ryska vetenskapsakademin i Moskva i Ryssland.
Bild: Михаил Иванович Лукин
Copyright: CC 4.0

Den nya lag som klubbades igenom i Ryssland 4 mars slår hårt mot möjligheterna att uttrycka sig fritt. Att rapportera det som regimen stämplar som ”falska nyheter” kan ge upp till femton års fängelse. Till exempel är det förbjudet att kalla kriget för ”krig”. Många utländska medier, däribland brittiska BBC, amerikanska Bloomberg och svenska SVT, har skickat hem sina journalister från Ryssland.

Den 24 februari publicerade den ryska vetenskapstidskriften Troitsky Variant ett upprop mot kriget som har fått tusentals underskrifter, men uppropet har tagits bort efter att den nya lagen börjat gälla.

Risker för ryska forskare

Listan med underskrifter finns dock kvar, men Troitsky Variant hänvisar den som vill läsa uppropets innehåll att söka på internet och hitta någon av de webbplatser som har återpublicerat det. Forskning & Framsteg har publicerat brevet i svensk översättning.

En forskare från Ryssland som Forskning & Framsteg är i kontakt med anser att det är viktigt att brevet och dess budskap bevaras på nätet. Samtidigt finns det risk för att repressalier ska drabba dem som skrivit under brevet. För egen del ser hen stor risk med att återvända till Ryssland om ingen radikal förändring sker där.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor