Annons

Sprutor botar färgblindhet

Efter behandling med genterapi kan färgblinda apor se världen i färg, rapporterar Forskning & Framsteg.

Bland dödskalleapor - samma släkte som Pippi Långstrumps Herr Nilsson - kan omkring en tredjedel av hanarna inte skilja mellan rött och grönt. Nu har en amerikansk forskargrupp sprutat in en ny gen i ögonen på två dödskalleapor av hankön. Arvsanlaget gör att näthinnan börjar tillverka ett ljuskänsligt protein som de färgblinda aporna saknar.

Resultatet blev mycket överraskande:

– Aporna klarar färgtester precis lika bra som apor med fullt färgseende sedan födseln, säger projektledaren William Hauswirth, professor i ögonsjukdomar och molekylär genetik vid University of Florida.

Det tog några månader innan aporna för första gången kunde reagera på mönster av färgprickar i ett test för färgblindhet. I dag, mer än två år senare, är apornas färgseende fortfarande mycket bra.

Den svenske Nobelpristagaren Torsten Wiesel visade i klassiska experiment med katter att den vuxna hjärnan inte kan utnyttja nervsignaler från ett öga som varit övertäckt under en kritisk utvecklingsperiod i barndomen. Men trots det kan alltså hjärnan hos en vuxen apa hantera information från ögonen av en sort som den aldrig tidigare har stött på.

Publicerad: 
20 november, 2009