Annons

Råd om kost utan verkan

Att följa de kostrekommendationer som Livsmedelsverket ger ut förebygger inte sjukdom. Det visar en ny studie som omfattar 61 000 svenska kvinnor.

Annons

I kostråden anges hur energin i maten ska vara fördelad för att minska risken att drabbas av kostrelaterade sjukdomar. Sammanlagt anges sju mått: andelar av protein, kolhydrater, mättat, enkelomättat och omättat fett, samt hur mycket fibrer och alkohol man bör inta.

Sex av tio kvinnor i studien följde kriterierna för tre eller fyra av måtten, var tredje för bara två eller färre. Åtta procent åt mat som uppfyllde fem eller fler kriterier.

Risken att drabbas av kostrelaterade sjukdomar, som hjärtinfarkt eller cancer i tjock- eller ändtarmen, var inte lägre för de kvinnor som bäst uppfyllde kriterierna än för de kvinnor som bara uppfyllde två kriterier eller färre.

Studien utfördes vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet i Solna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Jag anser att det med kostrekommendationer finns en övertro på att just kosten är betydelsefull i förhållande till allvarliga sjukdomsutbrott. Istället är det enligt mig arvsanlag och miljöfaktorer som är den anledning som finns bakom sjukdommar av allvarlig karaktär. Låt säga 50% beror på arv 50% på miljön.

Den här studien visar tydligt att livsmedelsverkets kostråd inte är bra, inte så konstigt heller eftersom de inte bygger på vetenskap.Före 1900 var hjärtsjukdomar mycket ovanliga, hjärtinfarkter verkar inte ens ha förekommit.I land efter land så har hjärtsjukdomarna blivit vanligare efter att smör och animaliskt fett bytts ut mot margariner, snabba kolhydrater och omega-6-rika vegetabiliska oljor.Bra sida: http://www.fatlies.net/summury/

svar till förra kommentar och författare:

Före 1900 talet, levde folk så kort tid att man hann aldrig utveckla hjärtkärl sjukdomar. Vi lever dubell så lång tid sedan början av förra seklet. och det beror på förbättring av nutritionen. artkeln ovan, vilket är mycket bristfällig presenterad, skriver inte författaren om hur studien var upplagt. det finns inga källor och därmed inga möjligheter att söka artikeln för att läsa mer om det. Så som man förstår a antalet personer som ingår i studien så är det ingen klinisk studie. Vilka andra vanor hade deltagarna för motion, stress, livssti, rökning mm? det är viktigt att veta.
Det finns tusentals andra studier som visar tvärttom, dvs befolkningar som äter mycket fisk, frukt och grönsaker och grovt bröd löper mindre risk för övervikt, diabetes, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Allt handlar om att ha balans mellan rätt kost och motion.
Sofia A