Annons

Bläddra i handskrifter på nätet

Många gamla skrifter har legat inlåsta i mörka arkiv utom räckhåll för allmänheten, men nu finns ett internetbibliotek för äldre handskrifter.

Annons

Skrifterna digitaliseras och läggs in i ett webbaserat system där man kan vända blad, förstora och läsa kommentarer och översättningar . Exempelvis kan man bläddra i Vadstenadiariet från sent 1300-tal. Sammanlagt finns nu ett tjugotal skrifter inlagrade.

Som månadens bok i september visas den så kallade mangaboken från 1800-talet, en serie skisser av den japanska konstnären Hokusai.

- Den som vill se boken i verkligheten kan även passa på att besöka Östasiatiska museet i Stockholm som nyöppnar den 4 september och då ställer ut originalskriften, säger Katarina Przybyl. Hon är projektledare vid företaget Touch & Turn, som utvecklat det datorsystem som gör skrifterna tillgängliga. Internetbiblioteket har stöd från bland annat EU.

Touch & Turn

2004-09-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.