Annons

24 ögon men ingen hjärna

Svenska forskare har upptäckt att kubmaneter, primitiva varelser från tropiska vatten, har oväntat avancerade ögon.

Författare: 

Publicerad:

2005-09-01

Kubmaneter ser åt alla håll samtidigt. Vid fyra av hörnen på den kubformiga kroppen sitter så kallade sinnesklubbor. Från varje sinnesklubba spanar sex ögon. Två par är gropögon, fördjupningar med ljuskänsliga celler. Det femte och sjätte ögat är linsögon av samma sort som människor har. På den stora bilden tittar det ena linsögat framåt och det andra uppåt.

Linsögonen är konstigt nog gravt översynta så att skärpan blir dålig.

- Kubmaneterna kan inte se sina byten. I stället använder de ögonen för att hitta en bra plats att vara på, säger Dan Nilsson, professor i zoologi vid Lunds universitet.

Han tror att kubmaneter utnyttjar sina olika slags ögon för att urskilja olika slags syninformation. Hos de flesta andra djur sköter hjärnan det jobbet. Men kubmaneten har ingen riktig hjärna, bara fyra minimala nervknippen. Det betyder att den kan ha glädje av att ögonen ser suddigt. Oskärpan tar bort detaljer som nervsystemet ändå inte kan hantera.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Inom biologi betyder "primitiv" att man är lik sina förfädrar. Var det i denna betydelse ordet användes i artiklen?

Tack för din kommentar. Jag använde ordet för att förklara att kubmanetens kroppsliga maskineri är relativt enkelt. Jag är alltså mer innne på Nationalencykolpedins definition av primitiv: ursprunglig; outvecklad, lågt stående.Hälsningar,Per

Bra vi behövde faktan till ett skolprojekt :)<3

Bra vi behövde faktan till ett skolprojekt :)<3

Lägg till kommentar