Annons

Skalliga älgar kan få ny päls

En tidigare okänd sjukdom gör att älgar tappar håret. Men det finns hopp om att de repar sig.

Annons

Publicerad:

2007-10-01

De värst drabbade älgarna ser ut att ha blivit rakade på upp till 90 procent av kroppen. Utan sin päls riskerar de att frysa ihjäl.

- Vi tror att sjukdomen beror på angrepp av hjortlusflugor, men vi vet inte säkert ännu, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

En god nyhet är att pälsen verkar kunna komma tillbaka. En älgko som blev påkörd i Norge i augusti visade sig ha tunna fjun på områden som såg ut att ha varit kala.

- Men det återstår att se om älgarna kan få tillbaka tillräckligt mycket hår för att hålla sig varma, säger Bjørnar Ytrehus, veterinär vid Veterinærinstituttet i Oslo.

SVA fick de första telefonsamtalen om nakna älgar från jägare i Värmland för ungefär ett år sedan. Där har jaktvårdskonsulenterna uppskattat att upp till en femtedel av stammen kan vara drabbad. Rapporter om nakna älgar har sedan dess kommit från Idre i norr till norra Skåne i söder. Sjukdomen har även drabbat älgar på det norska Östlandet.

Jonas Malmsten på SVA är inte orolig för att äta kött från en naken älg om den i övrigt ser frisk ut. Under höstens jakt hoppas han få veta mer om älgsjukan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Det börgade med att jag hittade en självdöd Älgko. Vi tittade och såg att hon var hårlös på skinkan så vi trodde att hon hade blivit påkörd och gick undan och dog. Men sen var jag ute för att mota bort Älgar nära vägen och då fick jag se en till med liknande håravfall

Mycket intressant, just vad jag sökte efter, lite informatin om detta konstiga fenomen. Vet man vad det är säkerställt? Googlar vidare efter svar....