Annons

Göran Persson ökade nativiteten

Förre statsministern Göran Persson har satt spår i svenskarnas fruktsamhet.

Annons

Barnafödandet ökade nämligen med 5 procent när maxtaxan i barnomsorgen infördes. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

Maxtaxan infördes år 2002 och innebar att utgifterna för barnomsorgen för en familj i genomsnitt halverades. Framför allt var det familjer som redan hade två barn som då valde att föda ett tredje.

- Vi tolkar ­resultatet som att maxtaxan kommer att påverka barnafödandet på lång sikt, säger Anna Sjögren, en av forskarna bakom rapporten.

Det var Göran Persson som inför en förbluffad Margot Wallström, dåvarande socialministern, gav löftet om maxtaxan på ett möte under valrörelsen 1998. Ett vallöfte som anses ha bidragit till socialdemokraternas seger.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.