Annons

Hjälm härmar hjärnans naturliga skydd

Hjälm på glid. Hjälmens ytterskal glider och tar upp lite av de roterande krafterna när huvudet träffar marken.

Bild: 
Per Thornéus

Hjälm härmar hjärnans naturliga skydd

Annons

En ryttare som kastas av sin häst har oftast fart framåt, och träffar därför sällan marken rakt ovanifrån. Femton års forskning har nu resulterat i en ridhjälm särskilt anpassad för sneda islag. Tekniken efterliknar hur hjärnan skyddas naturligt.

Peter Halldin, forskare i biomekanik på Kungliga Tekniska högskolan, och neurokirurgen Hans von Holst vid Karolinska Institutet har med hjälp av simuleringsprogram utformat och testat hjälmen.

Vid ett snett slag med hög kraft kan hjärnan rotera och glida lite i hjärn- och ryggmärgsvätskan. Forskarna har därför konstruerat hjälmen i lager, med glidskikt mellan lagren. Hjälmen rör sig lite grand innanför ytterskalet, så som hjärnan kan göra innanför skallbenet. De roterande krafterna dämpas på så sätt och minskar den belastning som hjärnan utsätts för.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.