Annons

Sarajevos belägring

Bokanmälan: Sarajevos belägring

Annons

Publicerad:

2010-03-23

"Vad är skillnaden mellan Sarajevo och Auschwitz? Det fanns ingen gas i Sarajevo!" Humor kan vara ett sätt att hantera kriser, och under åren 1992 till 1995 då belägringen av Sarajevo varade florerade många liknande historier. Uppsalaantropologen Ivana Macek var i staden under belägringen. Hon intervjuade folk, lyssnade till vad de pratade om och undersökte hur vardag, äktenskap, grannsämja och identitet präglades av omständigheterna. Hur skapade människor normalitet och mening i kaoset?

Ivana Macek intresserade sig även för en rätt okänd aspekt av livet i Sarajevo under belägringen: den snabba omställning som skedde från planekonomi till den råaste krigskapitalism. Även detta präglade människornas vardag, fast mer indirekt än granatbeskjutning och krypskyttar.

Litteraturhänvisningar

Sarajevo under siege

Macek, Ivana
University of Pennsylvania Press

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.