Annons

Jordbävningen i Chile gjorde dygnet kortare

Jordbävningen fick jorden att snurra snabbare.

Författare: 

Publicerad:

2010-05-03

Med 8,8 på richterskalan var jordbävningen i Chile den 27 februari en av de sex kraftfullaste på jorden de senaste hundra åren. Skalvet fick jordklotet att snurra snabbare, vilket lett till att varje dygn numera är 1,26 miljondels sekund kortare. Det beror på att jordens inre stuvades om så att tung massa hamnade närmare klotets mittpunkt. Det ger samma effekt som när en isprinsessa drar ihop armarna för att få större fart vid piruetterna.

Jordskalv inträffar när de tektoniska plattorna som bygger upp jordskorpan krockar med varandra. Strax utanför Chiles kust möts den sydamerikanska plattan och Nazcaplattan. Vid jordskalvet i februari flyttades Nazcaplattan neråt och något under den sydamerikanska.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar