Annons
Surikater håller på traditioner

Anpassar sig. Surikater gör som de andra i gruppen.

Bild: 
Alex Thornton

Surikater håller på traditioner

Författare: 

Publicerad:

2010-09-29

Redan vid femtiden på morgonen sticker somliga surikater ut nosen ur sina hålor under högsommaren i Kalahariöknen. Artfränder i andra hålor slumrar vidare i ytterligare någon timme innan de kravlar sig upp.

Skillnaderna kan knappast bero på gener eftersom surikater från olika grupper ofta parar sig med varandra. Variationer i det omgivande landskapet, tillgången på mat, gruppens storlek eller den lokala väderleken kan inte heller förklara skillnaderna, enligt zoologer från Sydafrika och Storbritannien som har följt djurens vanor under elva år.

I vissa grupper har morgonrutinerna bestått trots att alla de ursprungliga medlemmarna har dött och ersatts av andra. Forskarnas slutsats är att surikaterna helt enkelt anpassar sitt beteende efter konservativa traditioner, åtminstone i fråga om när det är dags att kliva upp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar