Annons

Gemsen är tillbaka

Jakten på gems var så hård att den nästan försvann. Men nu syns den återigen nära de alpina skidorterna.

Författare: 

Publicerad:

2011-02-02

Gemsen jagades så hårt att den nästan försvann helt. Men nu kommer den starkt tillbaka i Alperna, Pyrenéerna, Kantabriska bergen och Karpaterna. En bättre jaktkultur, bland annat i form av strängare jaktlagar och hårdare straff mot tjuvjakt, har gjort att både gemsen och flera andra europeiska viltarter nu räddats från gränsen till utrotning. Nuförtiden kan man ofta få se gems i flera av Alpernas mest berömda skidområden.

Gems lever i grupper, som vintertid kan uppgå till 100 djur. Den håller till i brant, klippig terräng och livnär sig mest av gräs och örter men kan också beta av träd.

Bilden är tagen av den norske naturfotografen Erlend Haarberg. Tillsammans med 68 andra fotografer har de i projektet Wild Wonders of Europe tagit 200 000 bilder av Europas flora och fauna. Projektet har bland annat resulterat i boken Det vilda Europa och en turnerande utomhusutställning. På denna sida kommer vi att lyfta fram de goda exemplen, framstegen inom naturvården. Bilder av djur och växter som varit på väg att försvinna, men som nu åter växer i antal och utbredning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar