Annons

Förenklad diet lugnar hyperaktiva barn
Bild: 
Zick Jochen / Scanpix

Förenklad diet lugnar hyperaktiva barn

Ändrade matvanor kan hjälpa barn med adhd att koncentrera sig och sitta stilla, enligt forskare i Nederländerna.

Annons

Publicerad:

2011-04-16

– Man borde överväga att ändra kosten för alla barn med adhd, säger Lidy Pelsser, forskare vid ADHD Research center i Eindhoven, Nederländerna.

Hon och hennes medarbetare lottade 100 barn med adhd, fyra till åtta år gamla, till två olika grupper. Den ena gruppen fick en allmänt nyttig diet. Den andra fick en begränsad grundmeny av kött, grönsaker, päron och vatten, kompletterad med bland annat potatis och annan frukt. Syftet var att hålla nere antalet livsmedel och därmed förhoppningsvis utesluta ämnen som skulle kunna orsaka symtomen.

Fem veckor senare hamnade nästan två tredjedelar av barnen som åt den starkt begränsade dieten betydligt lägre på en skala som används för att skatta symtom på adhd, rapporterar forskarna i The Lancet. Bedömningen gjordes av en läkare som inte visste vem som hade ätit vad.

– Det är en intressant och välgjord studie, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet.

Men hon menar att resultaten måste bekräftas av andra forskare innan det kan bli aktuellt att införa metoden i Sverige.

De nederländska forskarna undersökte halterna av olika antikroppar i barnens blod och såg inget samband med barnens beteende.

– Så vi tror inte att allergier har med saken att göra, säger Lidy Pelsser.

I övrigt har hon ingen aning om mekanismerna bakom matens effekter. Lidy Pelsser spekulerar om att tarmfloran kan spela en roll, men är också öppen för att förväntningar eller nya måltidsrutiner kan påverka barnen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Intressant är att man i denna forskning "lyfter bort" de proteiner som kan "ligga och störa" på nervsystemet när de inte kan brytas ned på "rätt sätt"! Proteinerna jag syftar till är de som finns i våra mjölk-, mjöl- och sojaprodukter.

Proteinintolerans mot proteinerna i mjölk-, mjöl- och sojaprodukter har länge lyfts fram som en av de bakomliggande orsakerna till bland annat ADHD av bland annat Norsk Proteinintolerans Forening - där bland annat läkare som Dr Karl Reichelt , Dr Gunnar Brönstad och Dr Geir Flatabö ingår som starkt stöd till de kunskaper som föreningen lutar sig mot. Proteinerna blir till opioida peptider som har en morfinliknande effekt på nervsystemet - forskning och studier som stärker dessa teorier finns att hämta på Norsk Protein Intolerans Forenings hemsida - och desto svårare individen har för att bryta ned dessa proteiner desto värre blir symptomen. Det värsta scenariot torde vara autism och schizofreni - det "mildaste" torde vara koncentrations-, läs- och skrivsvårigheter, ADHD och liknande "enkla" besvär! Samhällskostnaden för dessa "åkommor" är desto värre och är något vi borde ta i beaktande då vi undanhåller dessa barn och ungdomar möjligheterna att bli friskare genom en livsstilsförändring genom bland annat den dagliga kosten och rörelsen!

Kloka ord, ifall man har som utgångspunkt att allt måste ha sin anledning. Soja är en styggelse.