Annons

Nyupptäckt fett kan hjälpa bantare

Brun fettvävnad vid nyckelbenen hos en person avbildad med magnetkamera.

Bild: 
Magnus Borga et al/LIU

Nyupptäckt fett kan hjälpa bantare

Människan har två slags brunt fett. Upptäckten kan leda till nya sätt att bränna kalorier.

Annons

Publicerad:

2013-04-24

Fettvalkar innehåller främst vita fettceller. Råttor och många andra djur har även bruna fettceller som hjälper dem att bränna fett för att hålla värmen. Tidigare har forskare misstänkt att människan i stället har en sorts brunt fett som inte värmer lika bra. Men nu står det klart att vi har två typer – inklusive den som finns hos råttor.

– Det kan leda till nya sätt att behandla övervikt, säger Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Djurförsök visar att kyla ökar antalet bruna fettceller i kroppen. Sven Enerbäck och hans medarbetare letar nu efter något annat sätt att stimulera bruna fettceller så att de eldar upp överflödig energi, som annars skulle hamna i vita fettceller och bilda valkar. Forskarna publicerar sina resultat i tidskriften Nature Medicine.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.