Annons

Historier om kvinnor i krig

Annons

Publicerad:

2013-12-22

Kvinnor i krig är knappast någon ny företeelse, och i denna bok – som inte heller är helt ny, men ändå aktuell – får man följa ett stort antal stridbara kvinnor från antiken till i dag. Författarna har hittat kvinnliga samurajer, arabiska kvinnor till häst, den georgiska krigardrottningen Tamara på 1200-talet och den ryska kavalleriofficeren Nadezhda Durova som slogs i Napoleonkrigen – och massor av andra bortglömda kvinnor som gått i strid på fältet eller som ledare. Vi får förstås även läsa om såväl Jeanne d’Arc som Condoleezza Rice, men behållningen är de många bortglömda kvinnorna.

Flera av dem var så kallade crossdressers, som klädde sig och uppträdde som män. Andra behöll sin kvinnoidentitet i striden, som de tiotusentals kvinnor som stred för Sovjets under andra världskriget.

Men framför allt är det en bortglömd aspekt av krigshistorien, för dessa kvinnor är långt fler än man kan tro. Rosalind Miles & Robin Cross har kartlagt hundratals av dem, vilket tyvärr gör att det blir ganska knapphändig information om var och en. Men boken innehåller massor av litteraturtips för oss som vill läsa vidare. 

Litteraturhänvisningar

Hell hath no fury

Rosalind Miles & Robin Cross
Three rivers press

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.