Annons

Historier om kvinnor i krig

Författare: 

Publicerad:

2013-12-22

Kvinnor i krig är knappast någon ny företeelse, och i denna bok – som inte heller är helt ny, men ändå aktuell – får man följa ett stort antal stridbara kvinnor från antiken till i dag. Författarna har hittat kvinnliga samurajer, arabiska kvinnor till häst, den georgiska krigardrottningen Tamara på 1200-talet och den ryska kavalleriofficeren Nadezhda Durova som slogs i Napoleonkrigen – och massor av andra bortglömda kvinnor som gått i strid på fältet eller som ledare. Vi får förstås även läsa om såväl Jeanne d’Arc som Condoleezza Rice, men behållningen är de många bortglömda kvinnorna.

Flera av dem var så kallade crossdressers, som klädde sig och uppträdde som män. Andra behöll sin kvinnoidentitet i striden, som de tiotusentals kvinnor som stred för Sovjets under andra världskriget.

Men framför allt är det en bortglömd aspekt av krigshistorien, för dessa kvinnor är långt fler än man kan tro. Rosalind Miles & Robin Cross har kartlagt hundratals av dem, vilket tyvärr gör att det blir ganska knapphändig information om var och en. Men boken innehåller massor av litteraturtips för oss som vill läsa vidare. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar