Annons

Sammansättningen av bakterier i tarmfloran är ofta rubbad hos patienter med svåra brännskador.

Infrusna prover med mänsklig avföring uppblandad i saltlösning.

Bild: 
Louise Murray / SPL

Brännskadade behandlas med avföring

Forskare i Uppsala hoppas att transplanterad avföring ska återställa tarmfloran hos patienter med svåra brännskador, så att de repar sig snabbare.

Annons

I somras rapporterade forskare i USA att svårt brännskadade människor ofta har en rubbad tarmflora. Bakterier kända för att kunna orsaka blodförgiftning och andra infektioner ökar kraftigt i antal. Patienterna behöver dessutom ofta starka antibiotika – som också slår mot den normala tarmfloran.

Nu startar ett försök vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som ska ta reda på om en frisk tarmflora kan hjälpa patienter med svåra brännskador. Deltagarna i försöket får lämna ett avföringsprov när de läggs in. När behandlingen är klar kommer en läkare att återföra avföring till patientens tarm.

– Vi tror att det kan minska risken för att resistenta bakterier får fäste, och samtidigt skydda mot magbesvär och diarréer som är vanliga om tarmfloran är rubbad, säger Hanna Montelin, forskare och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon understryker att behandlingen har minimala risker eftersom patienterna får tillbaka sin egen tarmflora. Resultaten väntas vara klara om två år.

Om allt faller väl ut hoppas hon att transplanterad avföring även kan hjälpa patienter som av andra skäl behöver en långvarig behandling med antibiotika som slår brett mot bakterier.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.