Annons

Väg med solceller byggs i Frankrike

En första testväg med solpaneler anläggs i den franska byn Tourouvre.

Bild: 
Colas

Landsvägar täcks med solceller

Annons

Publicerad:

2016-11-29

Vägnätet täcker sammantaget en mycket stor markyta, som är väl exponerad för solens strålar. Ett franskt företag undersöker därför möjligheten att belägga vägarna med solpaneler, som tål både bil- och lastbilstrafik. En första teststräcka på en kilometer anläggs nu i den franska byn Tourouvre.

Solpanelerna har utvecklats av det franska företaget Colas i samarbete med French national solar energy institute. Vanliga kiselsolceller har bakats in i ett skyddande plastskal med en ojämn yta som ska förhindra halka.

Panelerna, som är knappt en centimeter tjocka, limmas fast på vägen och ansluts till en elcentral. Testanläggningen har en sammanlagd yta på 2 800 kvadratmeter och ska kunna ge 280 kilowatt.

Enligt Colas är vägar ett bra ställe för solceller. Det är stora ytor riktade mot solen, som står tomma när inga bilar passerar. En nackdel är dock priset som är betydligt högre än för solceller som placeras på ett hustak.

Under nästa år hoppas företaget bygga ytterligare 100 testanläggningar i olika delar av världen för att testa tekniken.

I Nederländerna finns sedan två år tillbaka en 70 meter lång cykelväg med inbyggda solceller. Nyligen förlängdes den med en ny sektion på 20 meter, då företaget Solaroad förbättrat tekniken.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Trevligt med mer solcellsyta men verkar ju vara en mycket dålig ide att placera på vägar då det för samma pengar hade gått att bygga mycket mer effekt om den placerades på andra ställen. Eevblog har gjort ett gäng videor med lite kostnadsskalkyler: https://www.youtube.com/watch?v=rpwx-8s1M38