Annons

Cigaretter orsakar minst 17 olika cancerformer. Genetiska analyser visar vilka vävnader som drabbas av mutationer.

Bild: 
iStock

Tobaksrök ger lungcellen 150 mutationer

För första gången har forskare tagit reda på hur många mutationer som uppstår i en enda lungcell hos den som röker ett paket cigaretter per dag under ett år.

Annons

Publicerad:

2016-11-03

Celler är bra på att reparera sig själva, men varje gång en mutation uppstår finns risken att cellen utvecklas till en tumör. Nu har forskare kartlagt arvsmassan i olika slags tumörer från tusentals rökare och icke-rökare, och lyckats koppla specifika mönster av mutationer till tobaksröken.

De såg att tobaksrök orsakar mutationer som dels skadar arvsmassan direkt, dels snabbar på cellens molekylära klocka så att risken för cancer ökar.

Resultaten visar att rök orsakar 150 mutationer per år i en enda lungcell hos den som röker ett paket cigaretter varje dag. Även andra vävnader drabbas.

Här är motsvarande siffra för en enda cell i andra organ:

• Struphuvudet: 97 mutationer.

• Svalget: 39 mutationer.

• Munnen: 23 mutationer.

• Urinblåsan: 18 mutationer.

• Levern: 6 mutationer.

Studien är publicerad i tidskriften Science.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.