Annons
Bild: 
iStock

Deppar smarta personer mer?

Om man är väldigt intelligent och har lätt för att lära, kan det leda till depression?

/Gudrun

Publicerad:

2017-08-17

Tack för din fråga, som jag får lite nu och då. Det tycks finnas en diffus uppfattning om att högt intelligenta personer har en hög realitetsanpassning och ser hur illa det är ställt i världen och därför drabbas av psykisk ohälsa, till exempel depression. Det är möjligt att de ser världen med skarpa ögon och utan dimsyn, men välgjorda studier ger vid handen att högintelligenta mer sällan är deprimerade än de med lägre begåvning. Hög begåvning tycks snarare skydda mot psykiatrisk sjukdom.

För att vara tydlig: Visst kan man bli deprimerad som högintelligent, men i jämförelse med personer med lägre intelligens sker det i mindre utsträckning. Ett visst stöd finns däremot för att kreativitet, som inte är detsamma som intelligens, kan kopplas till en något förhöjd risk att drabbas av psykisk ohälsa. Orsakssambanden är inte klara och kreativitet är svårt att definiera, men bipolär sjukdom återfinns till exempel i något större utsträckning än förväntat hos personer som har exempelvis konstnärliga och vetenskapliga yrken, enligt vissa studier.

 /Bo Melin, professor i arbetspsykologi, Karolinska institutet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar