Annons

bokomslag och porträtt

Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna är skriven av Lotta Borg Skoglund, läkare och specialist i psykiatri.

Bild: 
Eva Lindblad

Vanliga pojkar, ovanliga flickor

Annons

Publicerad:

2020-04-09

I boken, som handlar om kvinnors relation till adhd, får läsaren ta del av forskning och personliga livsberättelser – skickligt dirigerat av Lotta Borg Skoglund, läkare och specialist i psykiatri.

Adhd-forskningen har i stort centrerat kring pojkar och män, utan hänsyn till biologiska och sociala skillnader mellan könen. Med enorm sakkunskap nyanserar Lotta Borg Skoglund bilden av diagnosen genom att inkludera flickor och kvinnor, som traditionellt sett har blivit förbisedda.

Det kan tyckas svårt att skriva om adhd på gruppnivå, eftersom diagnosen tar sig så individuella uttryck. Men författaren är kompromisslös i redogörelsen för könstillhörighetens betydelse, där en dominerande uppfattning länge har varit: vanliga pojkar och ovanliga flickor med adhd. I skildringen av biologisk mångfald når Lotta Borg Skoglund sin absoluta höjdpunkt. Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna är en bok som uppmärksammar en betydande forskningslucka – helt rätt i tiden.

Litteraturhänvisningar

Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna

Lotta Borg Skoglund
Natur & Kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.