Annons

Dessertostar innehåller mögelsorter som gör dem ofarliga att äta. En vanlig ost som möglat i kylen kan däremot innehålla gifter som kallas mykotoxiner.

Bild: 
Getty images

Möglig ost kan vara giftig

Varför är det farligt att äta mögligt bröd, men inte farligt att äta möglig ost?

/Gösta Palmström, Vänersborg

Annons

Publicerad:

2020-10-03

Faran med mögliga livsmedel är inte möglet som sådant, utan de gifter, mykotoxiner, som vissa mögel kan bilda. När och om mykotoxiner bildas beror på flera olika faktorer: vilken art och stam av mögel det är, lagringstemperatur, matens vatteninnehåll, salthalt, pH med mera. I mögelostar som exempelvis brie och gorgonzola styr tillverkaren dessa faktorer, framför allt genom att använda mögelsorter som man vet är säkra, så att produkten blir ofarlig.

Detta innebär inte att ost som blivit möglig på annat sätt generellt skulle vara ofarlig. När mat möglar i våra kylskåp och skafferier är ju många av faktorerna okända – därför är det bäst att alltid utgå från att det kan ha bildats mykotoxiner.

Då infinner sig nästa fråga: Hur långt kan gifterna ha spridit sig i maten? Finns de i hela produkten eller är delar fortfarande säkra att äta? I bröd kan mykotoxiner spridas effektivt och finnas även långt ifrån det synliga mögelangreppet. Anledningen är bland annat att bröd är poröst, vilket låter möglets hyfer (osynliga, tunna celltrådar) att snabbt växa in i hela brödet. Färsk- och mjukostar innehåller väldigt mycket vatten vilket också gör att mykotoxiner kan spridas långt. Dessa produkter bör man därför kasta om de har möglat. Hårdost däremot är mer kompakt och innehåller inte lika mycket vatten. Mykotoxinerna sprids därmed inte lika långt, utan finns mer koncentrerat i närheten av det synliga mögelangreppet. Därför går det bra att skära bort möglet med god marginal och äta resten av osten.

/Åsa Svanström, mikrobiolog, Livsmedelsverket

Har du en fråga till redaktionen?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.