Annons

Bild: 
Mark Karlsberg / Studio Eleven

Hjärnforskare gör upp med myter

Annons

Publicerad:

2021-03-20

Nej, hjärnan är inte organiserad i tre delar. Att skilja mellan ”reptilhjärnan” med ansvar för instinkterna, det limbiska systemet, som sköter känslorna, och pannloberna, där de rationella tankarna håller till, är vanligt. Prydligt och begripligt. Problemet är att indelningen saknar stöd i den moderna neurovetenskapen, enligt den amerikanska författaren och psykologiprofessorn Lisa Feldman Barrett. I sin senaste bok gör hon upp med diverse myter om nervsystemet.

Lisa Feldman Barrett har tidigare gett ut boken Så skapas känslor. Där beskriver hon sin forskning, som bland annat visar att den tänkta gränsen mellan tankar och känslor är minst sagt suddig.

Hennes nya bok vänder sig till en bredare allmänhet. Den innehåller sju längre lektioner, eller snarare essäer, och en kort – en något skissartad beskrivning av hjärnans evolution. Texterna reder ut olika missuppfattningar: Nej, synen är ingen kamerablick. I själva verket testar nervsystemet hela tiden olika idéer om den visuella världen. Och nej, hjärnan är inte till för att tänka. Den utvecklades för att hjälpa kroppen att hushålla med vatten, salt, glukos och andra biologiska resurser.

Det är stundtals frustrerande att inse bristerna i populära förklaringsmodeller. Men boken innehåller även försök att beskriva hur hjärnan faktiskt arbetar. En central uppgift är att skydda oss mot överraskningar.

Boken är lättillgänglig och ger spännande glimtar av neurovetenskapens enorma fält. Överraskande kul läsning faktiskt.

Litteraturhänvisningar

Seven and a half lessons about the brain

Lisa Feldman Barrett
Houghton Mifflin Harcourt

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.