Annons

beteendevetenskap

Din egen hand är skymd bakom en skärm. Framför dig på bordet ser du i stället en gummihand. En person mitt emot dig stryker rytmiskt en pensel mot ett av gummihandens fingrar – och samtidigt en annan pensel exakt samtidigt mot ditt riktiga finger bakom skärmen. Detta klassiska experiment kan skapa en märklig illusion av att gummihanden är din egen. Du kommer att bli skräckslagen om någon måttar ett knivhugg mot gummihanden. Nu har forskare vid University of London använt en mörkhyad gummihand i experiment med ljushyade försökspersoner. Det är känt att folk i allmänhet har intuitiva spärrar...
De som har god kondition vid mönstringen löper mindre risk att senare i livet bli deprimerade.
Ofta står vi inför uppgiften att komma ihåg en ny kod eller ett lösenord som blivit nödvändiga i vår vardag.
Ett högt intag av salt kan i vuxen ålder höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar.
När en grupp småbarnsföräldrar fick information om att de dagar de var hemma med sjukt barn – så kallade vab-dagar – skulle kontrolleras, minskade uttaget. Samtidigt ökade sjukdagarna.
Ungdomar som har dömts för upprepade brott löper tre gånger så hög risk att begå självmord som andra, enligt en studie vid Karolinska institutet.