Var och en som har använt en vanlig kompass har sett effekten av jordens magnetfält. Men kompassriktningen är inte helt konstant, och geofysiker har sedan 1960-talet känt till att jordens magnetfält också kan byta riktning helt och hållet. Men hur lång tid en sådan polvändning tar är en omdiskuterad fråga. Vissa forskare har föreslagit att det kan ta 1 000 år eller mindre. Nu har en forskargrupp från USA och Japan lagt ihop många olika geologiska prover från den senaste polvändningen, som fullbordades för 773 000 år sedan, och kommit fram till att hela processen tog betydligt längre tid,...
Svar: Sedan 1950-talet har mängden koldioxid i atmosfären ökat från runt 0,031 volymprocent till dagens cirka 0,0385 volymprocent. Den relativa ökningen är runt 25 procent, vilket ger en växthuseffekt. Samtidigt har, som du påpekar, mängden syre i atmosfären minskat. Men det finns mer än 500 gånger mer syre än koldioxid i atmosfären. Hela 21 volymprocent av atmosfären består av syre. Minskningen av syre är därför försumbar och spelar ingen större roll för vår andning. Vi kan andas på höjder över 5 000 meter, där halten syre (omräknat till partialtryck) är ungefär hälften så hög som på...
Brittiska forskare har hittat en het källa 5 kilometer under havsytan i den karibiska Caymangraven. Därmed är det tidigare rekordet för en djuphavskälla slaget med nästan 800 meter.
Det stora jordskalvet som drabbade Sverige i december kändes över hela Götaland och i stora delar av Danmark, i norra Polen och i Tyskland ner till bara 10 mil norr om Berlin.
- Först trodde vi att det hade blivit något fel på mätinstrumenten, säger Torben R. Christensen, professor i naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet.
I stället för att som vanligt använda radar har kanadensiska forskare använt en laserradar, så kallad lidar. Denna tränger igenom vegetationen och avslöjar vad som finns därunder.