Här flyger gråliran

Inom någon vecka kommer Stilla havets gråliror att vara hemma igen efter en resa på över 6 400 mil. Det är den längsta flyttväg för ett djur som någonsin blivit kartlagd i detalj.
Publicerad

Fåglarna häckar runt Nya Zeeland när det är sommar på södra halvklotet. Även under häckningen flyger de långa sträckor (blått på bilden). I april börjar färden norrut längs en vid båge böjd mot öster (gult). Därefter följer övervintring och återresa mot söder (orange).

Kartan bygger på data från 19 gråliror utrustade med mätare för position, temperatur och dykdjup. Fåglarnas väg bildar en väldig åtta över stora delar av Stilla havet. Vägvalet innebär att fåglarna alltid har draghjälp av östliga vindar när de passerar ekvatorn. Hanar och honor i ett par följer olika flyttvägar, men träffas år efter år för att häcka.

Gråliror kan flyga mer än 90 mil per dygn och dyker ända ner till 68 meters djup för att fånga fisk, bläckfisk och krill. Det visar en rapport i tidskriften PNAS.

Gråliran finns även i Atlanten. I Sverige brukar ett fåtal individer dyka upp på västkusten när det blåser hårt från havet under sensommaren.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor