Ljustest kan förebygga hudcancer

Ett snabbt och enkelt test avslöjar vem som riskerar att drabbas av hudcancer.
Publicerad

Hudcancer är en cancerform som ökar, och varje år får 2 000 svenskar diagnosen malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. För att förändra attityden till solning har distriktsläkaren Magnus Falk i sitt avhandlingsarbete vid Linköpings universitet visat att ett enkelt test kan göra människor uppmärksamma på om de löper risk.

Testet innebär att man bestrålar armens insida med UV-ljus i 25 sekunder med en speciell lampa. Antalet rodnader efter ett dygn visar hur pass känslig man är för solljuset – den som uppvisar fyra eller fler rodnader räknas som mycket känslig. I studien fick drygt 300 personer svara på frågor om solvanor. De som genomgick ljustestet och visade sig vara mest solkänsliga var de som förändrade sina attityder och sitt beteende mest.

I dag har landets vårdcentraler hand om så kallad prickmottagning, där människor kan få sina födelsemärken bedömda.

– Bland dessa är många unga och ska sola många år till. Det är deras attityder man vill förändra, så de vore en bra grupp att testa, säger Magnus Falk.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor