Schimpans planerar attack

Schimpanshannen Santino, 31, på Furuviks­parken samlar stenar som han sedan kastar mot besökarna. Beteendet visar att han planerar för framtiden.

Publicerad

Överlagt angrepp. I vänster hand håller Santino en sten redo att kastas mot publiken.
Bild: FURUVIKSPARKEN

Det här är en artikel från 2009.

Santino förbereder sig i lugn och ro innan de första besökarna har kommit. Han radar upp små stenhögar längs stranden till schimpansernas ö i Furuviksparken öster om Gävle. Ibland knackar han även loss betongbitar från en tjälskadad mur. När åskådarna anländer visar han gärna sin dominans genom att resa ragg, hoppa, banka och hojta. Emellanåt avfyrar han projektiler från sina ammunitionsförråd mot publiken.

– Det är tydligt att han planerar för framtiden när han samlar ammunitionen, säger Mathias Osvath, kognitionsforskare vid Lunds universitet.

Enligt vissa forskare är människan den enda art som i tanken kan färdas till en situation i framtiden. Santino verkar inte ta någon notis om den uppfattningen. Men har han verkligen en plan? En annan möjlighet är att han samlar sten som ett tidsfördriv i nuet, och sedan kastar dem för att de råkar finnas till hands när han vid ett senare tillfälle vill visa sig dominant. Mathias Osvath avfärdar den tanken.

– Han lägger alltid stenarna på den fjärdedel av öns omkrets som vetter mot besökarna. Och han lagrar aldrig sten under den långa del av utesäsongen då djurparken är stängd, säger han.

Turligt för besökarna är att schimpanser brukar använda underhandskast. Trots att de är starkare än vi har de sämre precision och kraft. Hittills har ingen besökare blivit allvarligt skadad.

Studien av Santino bygger på djurskötarnas observationer under tio år och publiceras i tidskriften Current Biology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor