Tungan är en parasit

Publicerad
De två prickarna avslöjar att det som ser ut att vara fiskens tunga i själva verket är en parasit.
Bild: Bent Christensen / Azote

Den här anemonfisken har en objuden gäst i munnen, ett skaldjur av släktet Cymothoa. Parasiten tar sig in genom fiskens gälar och biter sig fast i tungan med sju par krokförsedda ben. Där suger den i sig blod så att fiskens tunga sakta krymper till ungefär en tiondel av sin ursprungliga storlek. Samtidigt växer parasiten och fyller ut tomrummet i fiskens mun.

Hos fiskar är tungans främsta uppgift att pressa ett byte mot tänder i överkäken. Den rollen verkar parasiten fylla rätt väl. Fiskar som fått tungan ersatt av en levande tung-protes kan ha rejäla tuggor av fiskkött i magen, och verkar i övrigt vara fullt normala och friska.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor