Sverige minst antisemitiskt i Europa

En ny, internationell studie visar att en fjärdedel av världens befolkning har antisemitiska attityder.

Publicerad
Synagogan i Göteborg.
Bild: Leif Jacobsson / GT / Expressen / TT

Antisemitismen har en högst varierad utbredning i världen, enligt den globala attitydundersökningen ADL Global 100. Den är mest etablerad i Mellanöstern och i Östeuropa. Minst antisemitism hittar man i Västeuropa och USA.

I undersökningen fick över 53 000 svarande i hundra länder ta ställning till elva påståenden av typen ”judar har för mycket makt över den internationella finansmarknaden”, ”judar tror att de är bättre än andra” och ”judar är ansvariga för de flesta krig”.

De som höll med om mer än hälften av påståendena definierades som bärare av antisemitiska attityder.

Över lag är äldre personer och män mer antisemitiska än yngre och kvinnor. Högutbildade är mindre antisemitiska, med undantag för Mellanöstern, där högutbildade är mer antisemitiska. Länder med större judiska minoriteter har också generellt mer toleranta attityder.

Ett land i Europa som sticker ut är Grekland, som kommer på sjuttonde plats i världen, med 69 procent antisemiter (snittet för Västeuropa är 24 procent). 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor