Skilsmässa efter kvinnans kliv i karriären

Kvinnor som gör karriär bryter fortfarande mot normen, det framgår av en ny studie som visar att kvinnors karriärsprång medför en tydlig ökad risk för skilsmässa.

Publicerad

”Våra resultat visar att befordran leder till en dramatisk ökning av sannolikheten för skilsmässa bland kvinnor, men inte bland män”, skriver nationalekonomen Johanna Rickne, tillsammans med kolleger i Ekonomisk Debatt.

Befordran till VD.

– Vi ville undersöka det så kallade glastaket för kvinnor. Vår forskning visar att vem man gifter sig med spelar roll för karriären. Ett ojämställt äktenskap riskerar att spricka om kvinnan gör karriär, säger Johanna Rickne, nationalekonom vid Socialforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Tillsammans med forskarkolleger har hon studerat skilsmässofrekvensen bland totalt nästan 2 000 personer som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller vd för företag med mer än hundra anställda under åren 1990–2014.

Sedan har forskarna undersökt de omkring 65 procent som var gifta innan de gjorde sina karriärkliv. Resultatet var mycket tydligt – kvinnorna skiljde sig i långt större utsträckning än männen.

Forskarna noterade dock att bland de karriärkvinnor som levde mer jämställt – i par med relativt liten åldersskillnad eller som delat mer jämlikt på föräldraförsäkringen – så var andelen skilsmässor betydligt mindre.

– Åldern verkar vara en viktig faktor. Vi kunde se att de som skiljde sig hade en åldersskillnad på fyra år eller mer. I mer jämnåriga relationer syntes ingen skillnad, säger Johanna Rickne.

Om du ska ge ett råd till en ung kvinna som vill göra karriär utan att riskera skilsmässa, vad skulle du säga då?

– Sök inte status hos en äldre man som tjänar mer, utan hitta någon som är redo att leva jämställt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor