Är simskolan onödig?

Jag ser ofta naturprogram på tv och de flesta djur verkar ha en medfödd simförmåga. Från barndomen minns jag att vår hund gärna simmade. Katterna blev tyvärr nedslängda i vattnet, men simma kunde de! Varför kan man inte kasta i ett människobarn och tro att det ska gå bra? Varför måste vi lära oss att simma?

/Eivor 

Publicerad

Bild: iStock

Generellt har de djur som riskerar att hamna i vatten eller korsa en alltför djup flod en medfödd förmåga att simma – hästar, kor, grisar, hundar, katter och så vidare. Men schimpanser och gorillor som ramlar i vattnet gör inga försök att simma, de drunknar.

Däremot kan näsapan simma, för i skogen där den lever finns många floder. Människobarn gör likaså simrörelser om de ramlar i, och om de lever vid en strand brukar de spontant börja simma. Vi håller också spontant andan när vi hamnar i vatten, och vi är duktiga undervattensimmare.   

 /Sverre Sjölander, professor emeritus i zoologi

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor