Ballonger med lustgas förekommer som berusningsmedel på musikfestivaler, som här vid Glastonbury­festivalen i England.
Bild: Getty images

Nya regler ska strypa missbruk av lustgas

Näthandlarna låtsas att lustgasen de säljer är till för att göra vispgrädde. I själva verket är den lönsamma produkten en drog som skadar nervsystemet.

Premium
Publicerad

Elin upptäckte att något var fel när hon stod i duschen och rakade benen. När hon drog rakhyveln mot smalbenets framsida kunde hon inte riktigt känna beröringen. Huden var domnad.

– Jag tänkte inte jättemycket på det då, typ att det här är väl något som försvinner, säger Elin, som egentligen heter något annat.

Men i stället för att försvinna blev symtomen fler och värre. Det började pirra i fötterna och benen. Känslan kom och gick. Elin hade en vag misstanke om att det hela hade med lustgas att göra, man kanske ändå inte. Ruset är så kortvarigt. Lustgas är trots allt lagligt att köpa, det finns inte ens någon åldersgräns. Och hur skadligt kan det vara att andas in en gas som gravida kvinnor får rutinmässigt mot smärta vid förlossningen?

Johanna Nordmark Grass är medicinskt ansvarig vid Giftinformationscentralen.
Bild: Anna Clarén

Johanna Nordmark Grass är medicinskt ansvarig vid Giftinformationscentralen och utbildad narkosläkare. Hon vill på inget sätt avråda kvinnor från att använda lustgas mot födslovärkar.

– Då tar man gasen en gång och sen dröjer det minst tio månader till nästa tillfälle. Det är den stora skillnaden – inte att förlossningsavdelningarna använder medicinskt ren lustgas, eller att den är blandad med syrgas, säger hon.

Lustgas kan ge skador på nervsystemet

Skadorna uppstår om man andas in gasen ofta. Elin berättar att hon under en period använde gas tillsammans med sina vänner ett par gånger i veckan. Som mest kunde de dra i sig ballong efter ballong tills de gjort slut på var sin låda med sex stora tuber. En sådan låda innehåller nästan fyra kilo komprimerad lustgas (dikväveoxid) och kostar omkring 1 500 kronor. Men lustgas kan skada nervsystemet även vid betydligt lägre doser än så.

Gasen förstör kroppens förråd av vitamin B12 genom att oxidera en jon av grundämnet kobolt i vitaminmolekylens mitt. En skadad och därför giftig form av vitaminet blir kvar i blodomloppet. Hos den som ofta inhalerar lustgas kan det bland annat leda till att nervsystemets stödjeceller inte längre klarar av att tillverka det fettrika materialet myelin, som utgör ett slags elektrisk isolering kring nervtrådar med hög ledningshastighet. Vid upprepat bruk är risken stor att nervceller dör.

– Det händer att 22-åringar behöver gå med stöd eller rullator. Folk blir rullstolsbundna, och några tappar förmågan att känna att de behöver gå och kissa, säger Johanna Nordmark Grass.

Allt fler kontaktar Giftinformationscentralen med frågor om skador på grund av lustgas. I slutet av 2010-talet fick man i genomsnitt in ett tjugotal sådana frågor per år från både sjukhus och allmänhet. År 2021 ökade antalet kraftigt till 140 och fortsatte stiga året därpå till 434. Sedan dess har trenden planat ut men antalet ökar fortfarande.

Missbruket är lika vanligt bland killar som tjejer, enligt en enkätundersökning från i fjol gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotika­upplysning (CAN). Den visar att en sjättedel av landets gymnasieelever någon gång har testat att berusa sig med lustgas. I storstadsregionerna är andelen högre, nästan en fjärdedel. Och de som tagit lustgas under den senaste månaden var också mycket mer benägna än andra att använda alkohol, tobak och narkotika.

Lustgas enkelt att få tag på

Eftersom handeln är laglig är det lätt att få tag på lustgas. Elin berättar om killar som parkerar vid en bensinmack i stan eller någon annan förannonserad plats och säljer gastuber direkt ur bagageluckan. Det finns också mängder av leverantörer via nätet. På sina webbsidor skriver de att gasen ska användas till att göra vispgrädde, vilket är helt lagligt. Trots det lovar Lustgasdirekten att skicka tuberna i en diskret förpackning. Gasbävern garanterar högsta kvalitet och hemleverans inom fyra timmar, och Partybolaget – under en period huvudleverantör till Elin och hennes kompisar – beskriver lustgas som ”en populär produkt för fester och evenemang som skapar en rolig och minnesvärd upplevelse.”

Många användare får upplevelser av ett helt annat slag. År 2022 publicerade Läkartidningen en fallbeskrivning om en 19-årig man som plötsligt blivit stel och domnad i händerna. Läkarna trodde först att det berodde på överdrivet datorspelande och skickade honom till en arbetsterapeut. Under en omfattande utredning mätte de hans blodhalt av vitamin B12 utan att upptäcka något uppseendeväckande. Han nämnde tidigt att han tagit lustgas, men inte hur mycket.

Staffan Svensson är medförfattare till fallbeskrivningen och specialist i allmänmedicin och klinisk farmakologi på Hjällbo vårdcentral i Göteborg.
Bild: Privat

– Så är det alltid med droger. Folk skäms, säger Staffan Svensson, medförfattare till fallbeskrivningen och specialist i allmänmedicin och klinisk farmakologi på Hjällbo vårdcentral i Göteborg.

Tidigt misstänkte läkarna Guillain-Barrés syndrom, en sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper kroppens egna nerver, ofta till följd av en infektion. Bilder tagna med magnetkamera avslöjade förändringar i 19-åringens ryggmärg, men inga typiska tecken på just Guillain-Barrés syndrom. Var det mer troligt att han hade en ryggmärgsinflammation?

Den unge mannen kunde inte resa sig från en stol utan hjälp, inte ens knyta skorna. Efter några dagars inläggning var han lite bättre men fortfarande svag och så fumlig att han hela tiden tappade sin telefon. När han berättade mer om sitt missbruk kom läkarna fram till att gasen var orsaken till nervskadorna. De sa åt honom att sluta och skrev ut honom med ett recept på vitamintabletter.

Drygt ett halvår senare kom han tillbaka med nya besvär. Återigen var B12-värdet normalt. Men den här gången mättes även halten av aminosyran homocystein. Värdet var tio gånger högre än vanligt. Förklaringen är att gasen skadar vitamin B12-molekylerna så att de inte längre klarar sitt jobb i ett biologiskt maskineri som ska omvandla homocystein till andra viktiga ämnen. Därmed hopar sig homocysteinet.

– Genom att mäta halten av homocystein och ytterligare ämnen i blodet kan man bli tämligen säker på en lustgasskada, säger Staffan Svensson.

Den 19-årige mannen medgav att han fortsatt med gasen. Men vid den senaste uppföljningen, åtta månader efter inläggningen, var hans blodvärden normala. Han mådde bättre och hade lyckats få ett arbete.

Livshotande blodproppar av lustgasen

Kunskapen om att lustgas skadar vitamin B12 har lett till att vissa missbrukare tar vitaminet i förebyggande syfte. Det är ingen garanti. En vetenskaplig rapport från 2018 beskriver en patient som trots stora dagliga doser av vitaminet fick skador i ryggmärgen. En möjlig förklaring kan vara att lustgas via lungorna snabbt tar sig ut i blodet och förstör vitaminet, som sedan blir kvar relativt länge i sin giftiga form.

Grannar kräver att lustgasen källsorteras

Lustgas återvinning
Bild: Privat

Tomma lustgastuber hamnar i portgångar och rabatter. I ett studentboende i Göteborg reagerade irriterade grannar genom att införa återvinningskärl för tuberna.

– Det där är inget som vi står bakom, säger Catharina Lind, informationsansvarig på Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder. 

I ett av stiftelsens soprum har någon monterat en prydlig skylt med ordet ”Lustgas” och en bild på en gastub på ett återvinningskärl avsett för lysrör, och ställt dit ett annat mindre kärl för lysrören.

– Det sänder fel signaler. Lustgas är en drog som gör att människor far illa. Det är inget vi har i vår generella sopsortering, säger Catharina Lind.

Hon berättar att återvinningskärlet ska tas bort – trots att det redan kommit till användning.

– Det låg ett par tre tuber i tunnan när jag var där, säger en student och F&F-läsare som tog bilden vid ett besök i soprummet.

Vid sidan om nervskadorna har gasen flera andra farliga verkningar. En 21-årig kvinna sökte vård efter att i mer än en månad ha dragit i sig mellan sex och tolv 600 grams-tuber per dag. Hon klagade på stickningar i händer och fötter och var blek, yr och andfådd. Det visade sig att hon fått omfattande och livshotande blodproppar runt om i kroppen, bland annat i hjärnan, lungorna, njurarna och i båda benen. Läkarna bedömde att propparna uppstått på grund av skyhöga blodhalter av homocystein till följd av lustgasmissbruket. Förutom att ge nervskador verkar den förstörda varianten av vitamin B12 alltså kunna orsaka blodproppar.

Psykotiska symtom är också en risk. En 18-åring som inhalerat ett par gastuber per dag fick paranoida vanföreställningar och blev inlagd på en vårdavdelning för beroendesjukdomar. Efter ett par veckor blev han utskriven. Knappt två månader senare återföll han i sitt missbruk och fick vanföreställningar om att han var praktiserande läkare och nästa dag skulle gifta sig i närvaro av en president.

En annan person med lika stort gasmissbruk hamnade på akuten, blek och förvirrad. Ett test som vanligen används för att mäta demens hos äldre avslöjade en mild kognitiv funktionsnedsättning. Resultatet var oväntat eftersom unga människor normalt får full pott i det aktuella testet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Okänt hur lustgasen påverkar hjärnan

Den som inandas gas direkt från tuben kan få köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna. Sådana skador uppstår omedelbart. Det gör även ruset. En skrattattack med euforiska känslor blåser förbi inom någon minut. Ingen vet exakt hur gasen påverkar hjärnan.

Vissa data tyder på att den blockerar ett slags kemiska mottagare som kallas NMDA-receptorer (N-metyl-D-aspartat). Samma receptorer påverkas av ketamin, ett narkosmedel som även är känt som partydrog under namnet Special K. Lustgasens smärtlindrande effekt anses bero på att den även frisätter endorfin och andra kroppsegna opioider.

Den första vetenskapliga rapporten om det vi nu kallar lustgas eller dikväveoxid publicerades redan 1772 av den brittiske naturfilosofen och kemisten Joseph Priestley. Från början ansågs det livsfarligt att inandas ämnet. Det skulle dröja mer än ett kvartssekel innan den då tjugoårige kemisten Humphry Davy i ett dumdristigt experiment fyllde sina lungor med den färglösa gasen och fick en skrattattack. Sedan dess kallas gasen på engelska för ”laughing gas”. I ett brev till en vän daterat den 10 april 1799 skrev han att den fick honom att ”dansa runt i laboratoriet som en dåre”.

Humphry Davy ville gärna dela upplevelsen med andra. I en salong ovanpå laboratoriet ordnade han bjudningar där hans gäster – poeter, dramatiker, läkare och forskare – fick inhalera lustgas. Liknande tillställningar spred sig och blev ett överklassnöje i både Storbritannien och USA.

Humphry Davy noterade att gasen förutom att orsaka en flyktig eufori med skrattattacker också kan höja smärttröskeln. Dock skulle det dröja ända fram till år 1844 innan den amerikanske tandläkaren Horace Wells upptäckte att lustgas fungerar som bedövningsmedel. Han inhalerade gasen i samband med att en kollega drog ut en av hans tänder och upptäckte att det inte gjorde ont.

I dag får de flesta födande kvinnor i Sverige en blandning av lustgas och syrgas mot smärtor under förlossningen. Utanför vården används lustgas bland annat vid tillverkning av bildskärmar, och inom vissa tävlingsklasser i motorsporten dragracing eftersom lustgas ger något effektivare förbränning än luft.

Vitaminet går sönder

Marknadsförs för att vispa grädde

Men den stora konsumentprodukten verkar vara grädde – om man får tro reklamen på sajter som levererar lustgas till privatpersoner:

”Perfekt vispad grädde.”

”Utforska världen av grädde med Fastgas lustgas 640g!”

Massor av vispgrädde blir det. Den marknadsförda tuben med 640 gram lustgas räcker för att vispa 40 liter.

Ifjol stoppade Tullverket en container med 8 640 tuber på grund av misstanke om att transporten inte uppfyllde säkerhetskraven för tryckkärl.
Bild: Tullverket

Tullverket noterar en ökande import. I fjol stoppade myndigheten en container med 8 640 tuber i Göteborg på grund av misstanke om att transporten inte uppfyllde säkerhetskraven för tryckkärl. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutade senare att gasen inte fick släppas ut på marknaden utan måste förstöras. Importören var en 19-årig företagare. Försäljning av gasen skulle ha inbringat över två miljoner kronor.

Lustgasbranschen förändras snabbt. Nya företag tillkommer och sortimenten breddas, bland annat med gasblandningar som smakar jordgubbe, kokosnöt eller piña colada. Partybolaget, Elins och hennes kompisars tidigare favoritleverantör, lade ner sin verksamhet men har återuppstått. Jag ringer upp och frågar vad de tror att kunderna använder gasen till. Den som svarar frågar varför jag ringer, säger att han inte vill vara med i något reportage och lägger på luren.

En stund senare ringer någon som uppger att han är vd och säger att han inte vill medverka i något reportage som skulle spegla företaget på ett negativt sätt. Jag frågar vad han tror att kunderna använder gasen till.

– Om du under en härlig afton vill bjuda ditt sällskap på en tårta – det är det primära syftet med lustgas, säger vd:n.

Kan du tänka dig att det finns någon annan användning för produkten? Tror du att det finns några kunder som andas in den här gasen?

– Så kan det mycket väl vara, säger han. Men det står ju klart och tydligt på produkten att det inte är till för det syftet. Jag tänker att det är individens ansvar. Det är väl lite som att gå till Biltema och köpa en kniv. Då har man alltid möjligheten att använda den kniven till fel syfte.

Jag frågar om det finns ett moraliskt ansvar utöver det juridiska. Mannen som uppger sig vara vd blir irriterad. Han påpekar att Systembolaget och Casino Cosmopol helt lagligt tjänar pengar åt staten på produkter som kan vara skadliga.

– Du kommer att göra allt i din makt för att smutskasta oss och vår verksamhet. Du vill bara trycka ner unga entreprenörer som försöker uppnå något större i livet.

Samtalet slutar med att han lägger på luren.

Inga-Lill Askersjö är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.
Bild: Carl Johan Erikson

Svenskt förbud mot lustgas utreds

I lagens mening har han rätt i sin jämförelse med kniven. I dag är det tillåtet att sälja lustgas som vilken vara som helst. Men det vill regeringen ändra på. Inga-Lill Askersjö, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, har fått uppdraget att som särskild utredare komma med förslag för att begränsa missbruket. Utredningen ska vara klar senast den 31 mars 2024. Eftersom arbetet pågår har hon inga färdiga lösningar ännu.

– Vi tittar bland annat på om det går att införa förbud mot att sälja lustgas i berusningssyfte. Det kan röra sig om ballonger med lustgas i pubar, på festivaler och andra sammankomster, säger Inga-Lill Askersjö.

En annan tanke är att förbjuda försäljning av större gastuber till privatpersoner, men fort­farande tillåta de små gaspatronerna för grädde. En åldersgräns diskuteras också.

Flera länder har kommit längre än Sverige i arbetet med att införa lagar mot missbruket. I Danmark är det från och med i somras förbjudet att inneha lustgas på allmänna platser. Den så kallade lattergas-loven ger polisen rätt att beslagta gas och utdela böter. Dessutom är det olagligt i Danmark att sälja lustgas till ungdomar under 18 år, och sociala medier kan tvingas ta bort marknadsföring.

I Finland har myndigheterna klassat lustgas som en farlig kemikalie. Den får inte säljas genom detaljhandel, om det finns anledning att misstänka att den köps i berusningssyfte eller på annat sätt missbrukas på ett hälsofarligt sätt. Och i USA finns ett federalt förbud mot att sälja och distribuera lustgas i konsumtionssyfte. Det finns även olika typer av förbud i Nya Zeeland, Storbritannien och på många andra håll i världen.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag

Inga-Lill Askersjö bedömer att Sverige kan ha nya lagar om lustgas allra tidigast i slutet av 2024.

Elin tycker att det borde ha hänt för länge sedan, att det borde vara olagligt att sälja en drog som orsakar nervskador. Hon vill inte tänka på hur mycket pengar hon bränt på lustgas – som hon aldrig någonsin använt till att göra vispgrädde.

– De här grabbarna som säljer gasen, de vet ju vilka konsekvenserna kan bli, vad som händer med folk. Det måste bara ta slut, säger Elin.

När hon mådde som sämst hade hon ångest och kunde knappt gå. Under några dagar behövde hon bli stöttad av sin mamma för att ta sig från sängen till toaletten. Domningarna gjorde det omöjligt att hålla balansen. Ett par av hennes kompisar fick liknande men lindrigare problem. Under månaderna som gått sedan hon helt slutade med lustgas har hon gradvis blivit bättre.

– Jag har lite domningar kvar, det har jag.  Annars mår jag bra nu, säger Elin.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor