Akademier vill att regeringen fördömer Israels agerande i Gaza
Sveriges vetenskapliga akademiers människorättskommitté uppmanar Sverige att fördöma Israels regering för brott mot folkrätten.

”Hela folkrättssystemet och av universella instrument värnade mänskliga och grundläggande rättigheter har satts ur spel”, skriver Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter i sitt uttalande.
Bild: Getty images
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter består av representanter från Kungl. vetenskapsakademien, Kungl. vitterhetsakademien, Svenska akademien och Sveriges unga akademi.
”Hela folkrättssystemet och av universella instrument värnade mänskliga och grundläggande rättigheter har satts ur spel, inklusive förutsättningarna för utövande av akademisk frihet inom Gazaområdet och andra av kriget drabbade områden”, skriver kommittén i sitt uttalande.
Följer Uppsala universitet
I maj uppmanade styrelsen för Uppsala universitet Sveriges regering att ”fördöma Israels agerande, att omgående återuppta finansieringen till UNRWA och att inom ramen för EU aktivt verka för att vidta alla till buds stående åtgärder (inklusive införa handelssanktioner mot Israel) i syfte att förhindra ett folkmord.” Uppsala universitets uttalande har kritiserats av bland annat Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, som menar att det inte är universitetsledningens roll att uttala sig politiskt.
Nu gör alltså Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter ett liknande uttalande. Kommittén skriver att den ”följer katastrofen i Gaza, som kräver många människoliv varje dag, med stor oro och fasa och finner anledning att fördöma den israeliska regeringens brott mot folkrätten. Vi uppmanar därför Sveriges regering att fördöma den israeliska regeringen för dess brott mot folkrätten samt använda sitt internationella inflytande till att förmå Israel att efterleva grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.”
Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter har som uppgift att följa situationen för forskare världen över som utsätts för skilda former av rättsövergrepp och ingår i The international human rights network of academies and scholarly societies.
Den här artikeln uppdaterades 9 juni 2025.

Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer