Bra kondition minskar självmordsrisk

Bland män som är vältränade i tonåren är det mindre vanligt med självmordsförsök senare i livet, enligt en studie på över en miljon svenskar.

Publicerad
Att ha bra kondition tidigt i livet tycks lägga en bra grund för att klara stress i vuxen ålder.
Bild: Istock

Att ha dålig kondition vid 18 år är kopplat till en 1,8 gånger ökad risk för självmordsförsök senare i livet. Det har en grupp forskare vid Göteborgs universitet konstaterat. Studien bygger på resultat från mönstringen för alla män födda 1950 till 1987, som jämförts med nationella sjukdoms- och dödsorsaksregister.

– Sambandet fanns kvar efter att vi tagit hänsyn till andra saker som kan påverka, till exempel uppväxt, IQ och depression, berättar Maria Åberg, forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Hon tror att sambandet kan bero på att hjärnan blir mer stresstålig när man motionerar. Det stöds av djurdata om hur träning påverkar hormoner, signalsubstanser och nervceller i hjärnan.

Maria Åberg tycker att man bör prova träning som behandling för utvalda grupper, till exempel ungdomar med självskadebeteende eller ångest.

– Det är viktigt att vi når ut med att en bra kondition i tonåren troligen kan påverka hjärnan hela livet, säger Maria Åberg.

Studien är publicerad i tidskriften Psychological medicine

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor