Rummet som laddar dina prylar

Tänk att slippa leta laddare och uttag och istället låta rummet ladda alla dina prylar. Forskare vid företaget Disney har utvecklat en teknik som ersätter sladdarna med elektromagnetiska vågor.

 

Publicerad
Magnetiska vågor i rummet laddar flera prylar samtidigt utan sladd.
Bild: Disney Research

Att slippa kablar och istället skicka strömmen trådlöst är en gammal ingenjörsdröm. Redan för mer än 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Nikola Tesla med sådana system.

Nu har en grupp forskare vid nöjeskoncernen Disney byggt ett rum som fungerar som en enda stor trådlös laddare. Gå in med mobilen i fickan och den börjar laddas automatiskt.

Det 54 kvadratmeter stora rummet är så klart inget vanligt rum. Forskarna har klätt golv, väggar och tak med aluminiumpaneler och mitt på golvet finns ett kopparrör med styrelektronik.

När strömmen slås på skapas magnetiska vågor som fyller rummet. Frekvensen har noga valts ut för att inte påverka möbler och människor.

För att laddningen ska fungera krävs att apparaterna som ska laddas har försetts med speciella mottagare så att energin kan överföras.

I testerna, som beskrivs i en artikel i PLOS One, laddas tio saker samtidigt, bland annat mobiltelefoner, bordslampor och en fläkt.

Den maximala effekten är enligt forskarna 1500 Watt. Då kan människor vistas i rummet utan att överskrida gränsvärdet för strålning som absorberas av kroppen.

I en film som beskriver tekniken säger forskningsledaren Alanson Sample att den både kan skalas ner och utvidgas så att till exempel ett helt varuhus kan fungera som laddare.

Men även om forskarna säger att den magnetiska strålningen inte är skadlig så finns det hinder för att tekniken ska kunna börja användas. En människa får till exempel inte befinna sig närmare än en halv meter från själva kopparröret. Rummet måste också kläs in i ett ledande material.

Det är inte första gången som forskare visar upp trådlös överföring av energi. För tio år sedan tände en grupp forskare vid amerikanska MIT en sladdlös glödlampa med hjälp av radiovågor. Experimentet fick stor uppmärksamhet och resulterade i företaget Witricity som utvecklar trådlös laddning för elbilar och konsumentprylar.

Till skillnad från de så kallade induktiva laddare som används ibland annat i eltandborstar, fungerar Witricitys teknik på avstånd upp till två meter. Spolarna i laddaren och mottagaren behöver inte heller inte vara exakt placerade i förhållande till varandra.

En viktig faktor för att trådlös laddning ska slå igenom på bred front är att det finns en standard så att till exempel mobiltelefoner kan ha en inbyggd mottagare som fungerar med olika laddare.

Sedan 2008 finns ett internationellt konsortium med 230 företag som arbetar för en standard för trådlös strömstandard som går under namnet Qi.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor