”Svenska elever måste få tävla i vetenskapens olympiader”

Brist på pengar gör att Sverige för första gången på decennier riskerar att missa vetenskapens olympiader. Det duger inte, skriver tolv svenska representanter för internationella vetenskapstävlingar.

elever tävlar i STEM-olympiad

Förra året deltog Sverige bland annat i fysik-VM i Ungern.
Bild: IYPT.org

Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

Vi representerar de svenska avdelningarna av tolv olika internationella vetenskapstävlingar inom naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik, så kallade STEM-ämnen.

Varje år genomför våra organisationer uttagningstävlingar, anordnar nationella finaler, planerar och genomför träningsläger och skickar delegationer med elever som representerar Sverige till de internationella tävlingarna.

Rimmar illa med regeringens STEM-strategi

Tidigare i vår fick vi besked om årets statsbidrag till vårt deltagande i de internationella vetenskapstävlingarna: endast 47 procent av vad vi ansökt om och behöver. För tredje året i rad har våra föreningar fått väsentligt mindre än vi ansökt om. I år blev det sämre än någonsin.

Våra föreningar måste tära på sina snabbt sinande reserver för att täcka årets förluster. Den övriga verksamheten som vi bedriver för att stimulera ungas intresse för STEM måste minska när otillräckliga medel beviljas för deltagande i de internationella vetenskapstävlingarna.

Våra föreningar får lägga alltmer ideell tid och energi på att söka stiftelsemedel, en osäker inkomstkälla som försvårar det långsiktiga arbetet. I några fall kan de inte delta i internationella vetenskapstävlingar som planerat eftersom de inte har råd.

Vår frustration är stor. Vi bedriver verksamhet som är exakt i linje med det som regeringen säger sig värna. För att citera regeringens STEM-strategi: ”stimulera barns intresse för matematik, naturvetenskap och teknik och stärka deras kunskaper inom dessa områden”.

Vetenskapsintresserade barn hamnar i kläm

Vi är en del av civilsamhället och vi kompletterar det som skolan och utbildningsväsendet ger våra unga. Varje år deltar tusentals barn och ungdomar i våra aktiviteter och vi kan tydligt se de frukter som detta arbete bär. Utan tillräckligt ekonomiskt stöd kan vi inte bedriva vår verksamhet!

Skolverket har enligt sitt regleringsbrev bara 4 miljoner kronor per år att fördela till svenskt deltagande i internationella vetenskapstävlingar. Beloppet har varit oförändrat i över ett decennium – en reell värdeminskning på 25 procent. Samtidigt har antalet organisationer som ansöker om medel ökat.

I avsaknad av en förordning som anger hur olika verksamheter ska prioriteras behandlar Skolverket alla ansökningar med samma hyvel. I år ledde det till att samtliga organisationer som ansökt om medel för deltagande i – eller arrangerande av – internationella vetenskapstävlingar fick mindre än hälften av vad de ansökt om. Det duger inte.

Vid flera tillfällen under det senaste dryga året har vi på olika sätt försökt att uppmärksamma regeringen på den kritiska belägenhet vi befinner oss i, samt pekat på vikten av det arbete vi genomför. Trots detta kan vi inte se att detta lett till någon respons.

Lev upp till STEM-strategin

Vi har i tidigare korrespondens bjudit in till möte för att diskutera vår situation och de idéer och förslag vi har för att öka barn och ungdomars intresse för STEM. Nu upprepar vi detta förslag. Låt oss få träffa er och presentera det arbete vi gör och förklara varför det är så viktigt! Annars finns risken att Sverige med en rykande färsk STEM-strategi för första gången på decennier missar de internationella olympiaderna – samma olympiader vars medaljer är så prestigefyllda att de väsentligt underlättar tillträde till lärosäten som Massachusetts institute of technology i USA och University of Cambridge i Storbritannien. Detta i en tid då fredliga internationella mötesplatser är viktigare än någonsin förr. Det vore sannerligen uppseendeväckande.

Jonas Forshamn
European Olympiad of Experimental Science

Renée Elfving
Biologiolympiaden

Sam Edgecombe
International Young Physicists’ Tournament

Ulf Jäglid
Kemiolympiaden

Jana Madjarova
Matematikolympiaden

Hans Jakobsson
Fysikolympiaden

Åke Wettergren
Lingvistikolympiaden

Joshua Andersson
Programmeringsolympiaden

Hugo Berg
Astronomiolympiaden

Elliot Gestrin
RoboCup Junior

Gabriel Delerin
Astronomisk Ungdom

Klara Bragesjö Björkén
Ung Vetenskapssport

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor