Annons

Kaos i hjärnan

Ny upptäckt tyder på kaosliknande känslighet hos nervceller i hjärnan.

Författare: 

Publicerad:

2001-10-01
Australiska forskare berättar i septembernumret av tidskriften Chaos om de första tecknen som tyder på att hjärnans nervceller utnyttjar kaosfenomen. Hjärnforskare har under flera år spekulerat om i vad mån hjärnan utnyttjar kaos för att snabbt och flexibelt kunna särskilja mellan likartade stimuli i form av ljud, dofter osv.

Problemet har varit att de kaotiska elektriska signaler i hjärnan som möjligen skulle kunna avläsas med EEG eller andra mätmetoder ofta döljs av ett till synes slumpmässigt brus. De australiska forskarnas "upptäckt" bygger i stället på sofistikerade datormodeller av nervceller, där den elektriska aktiviteten hos nervcellerna vid variationer i stimuli tycks följa ett kaosliknande mönster.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar