Annons
Annons

Bokanmälan: Varifrån kommer musiken?

Publicerad:

2001-12-01
Hjärnans hantering av njutbart ljud.

På 90-talet rasade en forskarstrid om den förmenta Mozarteffekten, dvs att man skulle bli intelligentare av att lyssna på Mozart. Mozarteffekten kunde aldrig bekräftas.

Om hur hjärnan hanterar musik handlar denna bok. Författaren är docent i neurologi tillika amatörmusiker och körsångare. Han gör en grundlig genomgång av forskningsläget. Vilket är rolig läsning!

Hjärnans språkcentra är väl kända. Men var i hjärnan sitter musiken? Hur påverkar den? Vad är skillnaden mellan den musikaliskt otränade och proffsmusikern?

Och varifrån kommer musiken? "Denna medfödda förmåga till musik är given av naturen men troligtvis inte i den meningen att evolutionen specifikt har favoriserat just den", skriver Fagius. Samtliga funktioner i hjärnan som spelar en roll vid musikutövning och musiklyssning tycks ha andra aktiviteter av kognitiv art som grundläggande arbetsuppgift. Musiken har vi fått som en bonus på köpet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.