Annons

Mjölk kan skydda mot bröstcancer

Stor norsk undersökning pekar på kraftig effekt.

Författare: 

Publicerad:

2001-12-01
Nära 50 000 norska kvinnor svarade i början av 1990-talet på ett frågeformulär om nuvarande och tidigare matvanor. Inom ett forskningsprojekt lett av epidemiologen Anette Hjartåker vid Universitetet i Oslo följdes sedan kvinnorna upp under kommande år med avseende på cancer. Det visade sig då att kvinnor som dricker minst tre glas mjölk om dagen hade 44 procents lägre förekomst av bröstcancer än de som inte alls dricker mjölk.

När även barndomens mjölkdrickande togs in i bilden fick mjölkkonsumtionen ännu större effekt. De som alltid druckit minst tre glas mjölk om dagen hade bara hälften så stor incidens av bröstcancer som de som alltid undvikit att dricka mjölk.

Sambandet höll även sedan hänsyn tagits till andra faktorer som påverkar cancerrisken, bland annat nuvarande ålder, kvinnornas ålder vid första graviditeten och antal graviditeter. Effekten var också lika stor för skummjölk som för fet mjölk.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar