Annons

Billigare solceller

Amerikansk forskare bygger solceller i plast.

De flesta solceller som tillverkas i dag är gjorda av kisel, samma material som används i elektroniska komponenter. Den stora efterfrågan på kisel driver upp priset och bidrar till att solceller är dyra.

Det pågår flera försök att bygga solceller i andra material, men ofta är antingen tillverkningsmetoden komplicerad, dyr eller miljöfarlig eller så är effektiviteten i solcellerna inte tillräcklig. Ett steg i rätt riktning har nu tagits vid University of California i Los Angeles där professor Yang Yang och hans forskargrupp lyckats framställa en både billig och effektiv solcell i plast.

Yang Yangs solcell består av ett halvledande plastmaterial mellan två elektroder som omvandlar 4,4 procent av tillförd solstrålning till el. Det lär vara det högsta värde som uppmätts för en solcell i plast. Det är också i klass med en del enklare solceller baserade på tunnfilm och kisel. Men det är dock fortfarande långt från de resultat som man uppnått med mer avancerade tunnfilmssolceller.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar