Annons

Hur fungerar silverplåster?

Fråga:Jag har noterat en ökad användning av silver i olika produkter för att minska antalet bakterier i till exempel kylskåp, plåster och kläder. Hur fungerar det? Finns det någon risk för att bakterierna ska bli resistenta mot silvret?

Annons

Svar:

- Ja, det finns definitivt en risk att bakterierna blir resistenta, säger Åsa Melhus, docent i bakteriologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon har själv undersökt saken genom att odla bakterier i näringslösningar som innehåller silver. Med tiden utvecklade bakterierna resistens mot allt högre halter av silverjoner. Men inte nog med det. De silverresistenta bakterierna hade också fått motståndskraft mot flera vanliga typer av antibiotika.

Silverjoner som tränger in i en bakterie stör flera olika processer som cellen behöver för att tillverka DNA, proteiner och andra viktiga ämnen. För att försvara sig kan bakterien bland annat lära sig att spotta ut silvret med ett slags pumpar som finns i cellväggen.

- Samma mekanism kan bakterien sedan använda för att spotta ut antibiotika eller desinfektionsmedel som vi använder för att städa ytor inom vården, till exempel klorhexidin, säger Åsa Melhus.

Hon tycker att vanliga antibiotika som regel är bättre än silver, eftersom de verkar mer specifikt.

På senare år har silver blivit en dominerande bakteriedödare i kläder och vissa hushållsapparater. Även inom sjukvården har användningen ökat kraftigt. En miljöredovisning från Västra Götalandsregionen visar att mängden silver i förband steg med två tredjedelar mellan åren 2004 och 2005.

- Det beror till stor del på reklam från tillverkare av produkter som innehåller silver, säger Leif Olofsson, miljöhandläggare vid Västra Götalandsregionen.

Men Åsa Melhus och andra som varnar för silvrets nackdelar börjar få gehör. I fjol försvann ett kylskåp som innehåller silver från den svenska marknaden. Och i våras slutade Apoteket sälja silverplåster, efter att tidningen Miljöaktuellt skrivit om tungmetallens miljöeffekter.

Ulf Rick, kemist på Kemikalieinspektionen, är speciellt kritisk mot silver som bakteriedödare i kläder.

- Problemet är att silvret sitter löst och hamnar i reningsverk, säger han.

I ett vattenreningsverk kan metallen döda bakterierna som ska sköta den biologiska reningen av vattnet.

Undrar du något? Fråga F&F!

Silver bakteriedödare nummer ett

Av en ny rapport från Kemikalieinspektionen framgår att silver numera är dominerande som bakteriedödare i bland annat

2005-07-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

5

Kommentarer

Det finns ju minst TVÅ riktningar på vågens kraft-dels mot och till,land,eller UPPochNED-rörelse,båda måste tas tillvara av samma ELEMENT-samtidigt-för största möjliga effektivitet,så en konstruktion som inte bara tar den horisontella fram/åter-rörelsen,utan också den VERTIKALA upp/ned-rörelsen tillvara...Om det sker med Hydraulik/Pneumatik/Magnetomotorik,eller med Kompressor av Kylmedium(Värmeväxlare) avgörs av avståndet till Land,från Energi-Elementet,samt vad just denna Energi ska användas LOKALT/DISTANSERAT till...Tänkte det vart på sin Plats att visa de dubbla riktningarnas möjligheter...

Jag har tre goda skäl att vara nöjd med att Apoteket har slutat med silverplåster:- Det finns en risk att bakterier utvecklar resistens.- Det är olämpligt att sprida en tungmetall i naturen. Som jon är silver att betrakta som en giftig tungmetall.- Jag fick utslag av silverplåster! Huden blev röd och irriterad. Och jag vet att jag inte är ensam om det. Det var de mest "hudvänliga" plåstren, de med ordet "sensitive" i namnet, som innehöll silver. Jag kunde alltså inte köpa "hudvänliga" plåster, eftersom jag inte tålde silvret.

Och jag tål inte de andra plåstren, ska de ta dem ur sortimentet också?
Om du inte tål en medicin så är inte det andras problem. Sluta köpa helt enkel.

Vart hittar du forskning på att de kan utveckla resistens?

Tungmetaller? Du använder mao inga mediciner eller p-piller osv så du inte bidrar till fler onödiga utsläpp? Du cyklar alltid så du inte släpper ut avgaser?

Låt oss som VILL använda silver göra detta.

Fick Silverallergi efter att ha fått Tandläkaren Försäkringskassans förtroendetandläkare,borrat bort en amalganfyllning,så t.o.m. mot kyrkans Silvernattvardskalk fick jag karakteristiska kilformande varbildningar på läpparna som nuddat denna.Liksom från servetter som rengjorts/desinfekterats med klor,eller silverprodukter...

Det handlar om plasmidbunden arvsmassa hos bakterierna och hur silverresistens ärvs ihop med resistens mot antibiotika.
Alla som läser mikrobiologi vet detta!
Silver som behandlingsform ska endast användas av läkare och veterinärer för kontroll av rätt dos och behandlinglängd, annars riskerar vi än högre resistensutveckling i Sverige.