Annons

Ny syndimension upptäckt

Bönsyrseräkan uppfattar egenskaper hos ljus som vi människor bara kan drömma om.

Författare: 

Publicerad:

2008-07-01

Det mänskliga ögat kan urskilja ljusets intensitet och färg. Men vi märker inte i vilket plan ljusvågorna svänger - bakom ett par polariserande solglasögon ser vi bara att det blir mörkare. Bönsyrseräkan hör däremot till de djur som utan problem kan skilja mellan ljus som svänger i olika plan, så kallat planpolariserat ljus.

Nu har forskare i USA och Australien visat att bönsyrseräkan dessutom kan urskilja ännu en egenskap hos ljus: cirkulär polarisation. Sådant ljus kan beskrivas som en vågrörelse i spiralform, och detta är första gången som denna egenskap upptäcks hos ett djur.

- Ingen vet säkert vad djuren använder förmågan till, men troligen handlar det om att locka till sig en partner att para sig med, säger Dan E. Nilsson, ögonforskare och professor i zoologi vid Lunds universitet.

Bönsyrseräkans hanar har plattor på bakkroppen som reflekterar cirkulärt polariserat ljus. Det stöder tanken att det speciella ljuset ingår i ett slags privat kommunikation som är osynlig för andra arter.

De nya resultaten är publicerade i tidskriften Current Biology.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar