Annons
Annons

Roligare att träna med teknik

Kul träning. Hanife Krasniqi visar hur apparaten fungerar – spelet kallas Boxning.

Bild: 
Högskolan i Skövde

Roligare att träna med teknik

Efter en stroke krävs idog träning för att återerövra förlorad rörlighet, och datorspel kan vara en väg. När tjugo strokepatienter i Singapore spelade Nintendo Wiis bowlingspel förbättrades rörligheten i överkroppen tydligt.

– Att träningen är rolig och att patienten får tydlig och snabb återkoppling på sina prestationer är viktigt, inte minst för personer med en hjärnskada, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet.

Hennes strokepatienter spelar spel med namn som Älgjakt på hösten hemma. När fem personer tränade i fem veckor var uppskattningen att de skulle träna en timme i veckan – det blev i genomsnitt 17! De flesta tyckte träningen var rolig, men:

– En patient tyckte det var obehagligt att vi kunde se om han inte tränat som han borde. Det är en faktor att ta med, säger hon.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.