Annons

Roligare att träna med teknik

Kul träning. Hanife Krasniqi visar hur apparaten fungerar – spelet kallas Boxning.

Bild: 
Högskolan i Skövde

Roligare att träna med teknik

Annons

Efter en stroke krävs idog träning för att återerövra förlorad rörlighet, och datorspel kan vara en väg. När tjugo strokepatienter i Singapore spelade Nintendo Wiis bowlingspel förbättrades rörligheten i överkroppen tydligt.

– Att träningen är rolig och att patienten får tydlig och snabb återkoppling på sina prestationer är viktigt, inte minst för personer med en hjärnskada, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet.

Hennes strokepatienter spelar spel med namn som Älgjakt på hösten hemma. När fem personer tränade i fem veckor var uppskattningen att de skulle träna en timme i veckan – det blev i genomsnitt 17! De flesta tyckte träningen var rolig, men:

– En patient tyckte det var obehagligt att vi kunde se om han inte tränat som han borde. Det är en faktor att ta med, säger hon.

Att tänka sig frisk

Många som drabbas av stroke blir spontant bättre och med träning förstärks skeendet.

2002-12-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.