Annons
Djurisk rättvisa

Bokanmälan: Djurisk rättvisa

Har schimpanser, hundar, möss och andra djur ett sinne för rättvisa? Den amerikanske biologen Marc Bekoff besvarade frågan med ett eftertryckligt ja under en föreläsning i Sverige för några år sedan. Med yviga gester och håret i hästsvans hänvisade han till kognitiv etologi, evolutionsbiologi, social neurovetenskap och sunt förnuft.

I hans senaste bok är tonen mer lågmäld. Texten, skriven tillsammans med en filosof, är full av språkliga distinktioner och bitvis snåriga resonemang om hur olika mentala förmågor bildar grunden för en moralisk kompass hos olika djur.

En intressant utgångspunkt är hundars lek. Den följer vissa spelregler. Om leken blir för våldsam kan hundarna visa tecken på att be om ursäkt eller att förlåta. Varenda hundägare med minsta inlevelseförmåga känner igen beteendet.

Det är lätt att hålla med författarna om att det vi människor kallar moraliskt beteende inte nödvändigtvis är något unikt mänskligt. Samtidigt finns risken att människans inlevelseförmåga leder mer fel än rätt.

Efter att ha läst boken har jag fortfarande ingen aning om hur man skulle kunna veta om en igelkott kan bli indignerad.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar