Annons
Hon kämpar för rent vatten

Maria Jonstrup.

Bild: 
Andrè de Loisted

Hon kämpar för rent vatten

Maria Jonstrup har utvecklat ett recept som tar kål på klädindustrins giftiga kemikalier.

Författare: 

Publicerad:

2011-11-18

I hennes garderob hänger välanvända plagg, en del köpta i second hand. Sedan Maria Jonstrup fick upp ögonen för hur textilindustrin påverkar miljön har det blivit märkbart mindre spontanshopping för hennes del.

– Jag vet ju hur industrin drabbar miljö och människor i andra länder. Bättre då att välja kläder med hög kvalitet, som man använder länge.

När vi talas vid är det bara några dagar kvar till disputationen i miljöbioteknik vid Lunds universitet. Sedan ska hon resa tillbaka till Indien. Där är kemikalieutsläppen en stor miljöbov. Lagar och kontroll skiljer sig mycket mellan delstaterna. Och det finns många sätt att kringgå lagstiftningen.

– I de flesta fall renar man vattnet men har kvar ett förorenat slam. Det samlas ofta på hög, men ibland används det vid vägbyggen eller läggs ut på åkrar, säger Maria Jonstrup.

Tekniken som hon tagit fram består av både en biologisk och en kemisk process. Först bryts färgämnena ner av bakterier i en reaktor. För ett säkert resultat används också små mängder järn och väteperoxid, i kombination med UV-ljus. Det tar kål på de sista resterna. Nästa steg blir att testa tekniken i större skala.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)