Annons
En psykoanalytiker på divanen

En psykoanalytiker på divanen

Författare: 

Publicerad:

2012-05-10

Hur ser vi på våra minnen och vilka av dessa bär vi med oss genom livet? Läkaren och psykoanalytikern Sten Espmark utforskar detta i sin bok Alltid på divanen. Men det är inte i första hand en tillbakablick på ett långt arbetsliv som psykoanalytiker som läsaren får ta del av. Det är i stället författaren själv som lägger sig på divanen och minns sitt eget liv. Han berättar om uppväxten i 1930- och 40-talens Stockholm med sin äldre bror och skilda föräldrar. Han har en stark längtan efter sin frånvarande far, som efter skilsmässan skaffar en ny familj. Han och brodern Kjell (akademiledamoten) växer upp med en ensamstående mor, som kämpar med att hitta en ny kärlek och uppfostra två busiga söner samtidigt som hon utbildar sig till tandläkare.

Det är en varm, rolig och kärleksfullt berättad bok med ett myller av släktingar och vänner. Minnesfragmenten berättas inte i en kronologisk ordning, vilket ger läsaren känslan av att man får följa med författaren på hans egen terapeutiska resa.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar