Annons

Bild: 
Istock

Hur påverkas sömnen av sömntabletter?

Hur påverkas sömnkvalitén av sömntabletter i olika former? Kan det vara bättre att ha vissa nattliga perioder av sömnlöshet för att få kvalitetssömn, när den väl infinner sig, än att sova under påverkan av mediciner?

/Margaretha Letterhag

Annons

Det här med sömnmediciner är en komplex fråga, och för att göra det än knepigare ger olika sömnmediciner olika effekter på sömnen för olika personer.

I många fall – kanske de flesta – kan det vara bättre att inte ta sömnmedicin, utan att helt enkelt vänta ut att sömntrycket ger effekt. I normalfallet finns ingen anledning att vara orolig över några nätters kortare sömn, utan kroppen tar igen det när behovet blir stort nog. Förlorad sömn tas också igen i djup snarare än i tid. Det betyder att om man har sovit kortare än vanligt en period kommer man att sova djupare när man väl sover, och behöver oftast inte lägga fler timmar än vanligt på att ”sova igen”.

I vissa fall kan det vara bra att använda sömnmediciner, och man ska inte vara rädd för att göra det när det behövs.

Men det finns problem med att ta sömntabletter ”vid behov”, vilket ofta innebär att man tar dem en eller flera gånger i veckan under många år. Det bästa sättet är i stället att ta medicinen regelbundet under en begränsad period, till exempel en tablett klockan 22 varje kväll i två veckor. Allra helst planerar man i förväg vilken medicin som ska tas, i vilken dos, vid vilken tidpunkt, hur länge man ska ta den och om/hur man ska trappa ner innan man slutar. I de flesta fall är det bästa att börja och sluta med medicinen inom en fyraveckorsperiod.

Att ta sömnmedicin ”vid behov” brukar däremot innebära att man inte har bestämt i förväg om man ska ta medicinen, utan tar den om man på kvällen eller natten känner att man inte kommer att somna utan. Att göra så ökar risken för ett psykologiskt beroende, och ett psykologiskt beroende försämrar sömnkvaliteten, gör det svårare att sova utan medicin, och kan vara svårt att bryta utan hjälp.

/Susanna Jernelöv, leg. psykolog och sömnforskare, Karolinska institutet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Sömnforskare? Jag förvånas över det sista påståendet om att det är bättre att ta tabletter under en bestämd period i stället för vid behov. Eftersom människor fungerar olika även psykologiskt, så kan det vara så att ett psykologisk press byggs upp under perioden med tabletter, och personen har svårt att tro att det ska fungera efter periodens slut. Då gör det sällan det.

Samtidigt så kan "vid behov" ge en känsla av lugn, "tabletterna finns där, och ett glas med vatten, bara att ta om jag inte somnar" vilket kan göra det lättare att somna.

Jag, som har en sömstörning med sedan barndomen, troligen fel dygnscykel på något sätt, har upplevt alla sidor av det psykologiska med sömn.

Men var är svaret på frågan? Hur påverkas sömnen? Jag har gett upp nu vid 48 års ålder, och tar Stilnoct 5-6 dagar i veckan, (paus för att undvika toleransutveckling). Påverkas min sömn negativt när jag sover på Stilnoct, var frågan jag trodde att jag skulle få svar på. Jag upplever att sömnen fungerar jättebra och att jag har slutat att vara sömnig under dagarna. Men de flesta menar att det inte är så. Så varför mår jag så bra på det då, om sömnen skulle vara så dålig?

Under de perioder, ibland åratal, som jag har varit utan insomningshjälp, så har livet inte fungerat alls, och jag har varit helt dimmig i hjärnan av trötthet. Jag är evigt tacksam för den lösning jag har nu. (Nej, melatonin funkar inte, och jag är inte ute efter några som helst råd, jag bara ifrågasätter svaret som dels inte var ett bra svar på frågan och dels inte verkar stämma generellt.)

Håller med dig! Min sömnlöshet genom livet har varit likadant som du beskriver. Och har varit väldigt plågsamt och utmattande när jag inte kunnat sova ordentligt. Nu, med sömntabletter är jag mycket piggare om dagarna, och fungerar "normalt" iaf!