Annons

hav

Hos fiskarten mindre havsnål är det hannarna som är gravida och sköter yngelvården. Därför tävlar honorna om hannarnas uppmärksamhet. Likt påfågelhannarnas stora, färggranna fjädrar får mindre havsnålshonor klara blå färger och en lång hudflik, som växer fram på undersidan av kroppen för att locka det motsatta könet i parningstider. Men sedan en tid tillbaka har hannarna svårt att se de vackra fiskhonorna, eftersom vattnet blir allt grumligare på grund av att övergödningen ger fler och kraftigare algblomningar i Östersjön – ett av de områden där den mindre havsnålen lever. Hos andra fiskarter...
På senare år har fler och fler kaliforniska sjölejon strandat utanför Nordamerikas kust med kramper och symtom på undernäring. Nu har forskare från University of California kommit på varför. Det är skador på den del av hjärnan som hanterar lokalsinne och korttidsminne, hippocampus, som gör att sjölejonen blir desorienterade och sämre jägare. Skadan orsakas av nervgiftet domsyra som produceras av ett släkte marina mikroalger som heter Pseudo-nitzschia. Sjölejonen får i sig domsyran för att de äter äta fiskar som i sin tur har ätit zooplankton och musslor som filtrerat de giftproducerande...
"... och vattnet stod som en vägg på båda sidor ". Så står det om israeliternas flykt från Egypten i Gamla testamentet. Nu har amerikanska forskare räknat ut hur havet kunde öppna sig.
I januari 2009 startade det första flygplanet tankat med algbränsle från Houstons internationella flygplats i USA.
Var han stressad av att hela livet ha varit instängd i en steril betongbassäng? Var han frustrerad över att behöva underhålla besökarna på parken Sea World?
Efter femton år av vinter och mörker började Titan, en av Saturnus månar, att långsamt vända sitt norra halvklot mot solen i augusti förra året.