Om hur barn blir till – för barn

Detta ämne är ständigt aktuellt, och jag tycker att den här boken för barn är ett både rolig och intressant sätt att introducera vetenskap och forskning för de yngre.
Publicerad

Den ger tydlig och riklig information om kroppens celler och om hur egenskaper kan ärvas. Exempelvis tar den upp varför syskon inte ser exakt lika ut, trots att de har samma föräldrar. Det är hemmaforskaren Proffen som tillsammans med Ugglan reder ut begreppen steg för steg, medan Frun (som jobbar i Alaska) bidrar med kloka synpunkter per brev.

På vänstersidorna förklaras olika avsnitt i litet längre texter, exempelvis vad celler och kromosomer är. Här väjer författarna inte heller för begrepp som stamceller och kloning eller för de etiska ställningstaganden som är förknippade med sådan forskning. Högersidorna är rikt bildsatta med illustrationer som förklarar och ifrågasätter textens innehåll.

Boken tar också upp hur kroppen ändras i puberteten. Finstämt men tydligt beskrivs exempelvis hur de sovande äggen i flickans äggstockar vaknar till liv och mognar när de duschas med östrogen.

Hur jag blev jag – Proffen funderar kring celler, gener, arv och miljö

Sternehäll, Britt & Zetterlund, Maria
Natur och Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor